Skip navigation

Hemmeligheden bag varigt begær i et langvarigt parforhold

Sidste opdatering september 22, 2017

Hemmeligheden bag varigt begær i et langvarigt parforholdDer har altid været diskussioner om, hvorvidt kærlighed holder i længden.

Kan en forelskelse vare evigt? Kan man vedligeholde begær i et fast parforhold?

Den professionelle parforholds psykolog Esther Perel, forklarer i en Ted Talk hemmeligheden bag langtidsvarigt begær.

Det at blive forelsket er relativt let, og den tidlige forelskelse er beskrevet som, at være en af de mest intense og lidenskabelige tidspunkter i et parforhold.

Men hvad sker der efter mange år i et forhold?Hvad sker der når kærligheden vokser og tilpasser sig, og når en daglig rutine begynder at opstå, og begæret bliver mindre og mindre?

Dilemmaer for moderne kærlighed

Når du er i et fast parforhold betyder det oftest, at du er sammen med din partner hver eneste dag.

Man skaber en rutine sammen, man deler sin rutine…En daglig rutine kan være dejlig, og det kan være en god måde at organisere sine dage på.

Det kan endda være romantisk, at dele sin rutine med en anden.

Det er romantisk at glæde sig til, at se sin elskede derhjemme, efter en lang dag på arbejdet. Det kan være romantisk, at mødes hver tirsdag, for at tage i supermarkedet sammen…

Men problemet med rutiner i parforhold er, at de ikke tillader meget plads til overraskelser, oplevelser, og tiltrækningskraft.Som Perle selv siger: ”tiltrækkelse kræver afstand”, og netop denne afstand er uopnåelig, når man som par følger en rutine.

Hovedproblemet beskrevet i ”dilemmaer for moderne kærlighed” er at vi vil have, at kærligheden er en ophøjet oplevelse, der omfavner alle aspekter af vores liv. Tryghed, sikkerhed, pålidelighed, samtidig med ”det nye, mysterier, oplevelser, risikoer, og det uventede”.

Vi lever i et individualistisk samfund, og derfor er ”begær blevet et selvcentreret koncept” i vores samfund. Hvorimod kærligheden burde dække hver eneste del af vores liv, forventes det at begær overrasker, fortyrrer rutinen, og forstærker kærligheden.Resultatet?

Som Perle beskriver det, oplever ”romantik en begærs-krise”.

Hvis dette er tilfældet, er alle langtidsvarige parforhold dømt til, at miste deres lidenskab?Kan begær generobres?

Mysteriet om langvarigt begær

Ifølge Perle, der interviewede par omkring dette emne, finder de fleste mennesker deres partner allermest attraktiv, når de ser dem: ”som en selvstændig enhed, som en solid helhed”.

Hvis rutine forener par, er afstand nødvendigt for begær.Selv ikke tæt intimitet er ensbetydende med begær…

Begær ”kræver at man overskrider”, det krævert at man ”laver rum for den man elsker” og for en selv.Mysteriet bag begær, er at det kræver den overtrædelse, der er så væsentlig for lidenskaben.Hvordan er ens følelser forskellige når man elsker nogen, og når man begærer nogen?

Begær er et ”udtryk for vores individualitet”, mens kærlighed er det modsatte. Hvordan kan man forene begge dele i et parforhold?Ifølge Perle, er et parforhold der er i stand til at forene begge disse behov, kaldet et lidenskabeligt ægteskab.

Dette er et forhold der indenfor dets rutine, stadig kan være storslået og mystisk – et langtidsvarigt parforhold, der kan overleve mellem kærlighed og begær.

Det vigtigste at vide er, at begær er et udtryk for vores individualitet, og at det netop er denne individualitet, der bliver attraktiv for ens partner.

Dette er hemmeligheden, der holder parforhold i gang, når parret er væk fra hinanden: begær har brug for afstand, det har har brug for en ”bro man kan krydse”…

Begær består af at kunne se udefra, hvor strålende og selvsikker ens partner er, på alle tidspunkter… Begær forsvinder aldrig, det skal bare opleves fra et nyt perspektiv.

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at give dig en bedre søgeoplevelse. Få flere oplysninger om, hvordan vi bruger cookies, og hvordan du kan ændre dine indstillinger.